duminică, 14 octombrie 2007

Despre sănătatea mintală


Sănătatea mintală este starea de bine pe care o simte fiecare individ şi care îi permite acestuia să-şi pună în valoare potenţialul, să facă faţă stresului cotidian, să fie eficient la locul de muncă sau să poată învăţa cu spor.

Factorul mental este de altfel prezent şi în definiţia termenului „sănătate” furnizată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii: “sănătatea este statutul complet al unei persoane (fizic, mental şi de bunăstare socială) şi nu doar absenţa unei boli sau a unei infirmităţi.”

În multe state, în special în cele cu venituri mici sau medii, serviciile de asistenţă mintală suferă serios din cauza lipsei resurselor umane şi financiare. Serviciile medicale care există sunt specializate în tratamentul şi îngrijirea afecţiunilor mintale şi sunt mai puţin orientate către sistemul integrat de sănătate mintală. În loc să furnizeze asistenţă în spitale cu profil unic de psihiatrie, sistemele de sănătate mintală ar trebui integrate în sistemul primar de sănătate, asistenţa mintală putând fi furnizată în spitalele cu profil general. Este tot mai necesară dezvoltarea unor servicii comunitare specializate.

Sănătatea mintală necesită acţiuni multi-sectoriale în care să fie implicate atât instituţiile guvernamentale, cât şi societatea civilă sau comunităţile locale. O atenţie sporită trebuie acordată copiilor şi tinerilor, asigurându-le un start sănătos în viaţă şi prevenind astfel apariţia afecţiunilor mintale la maturitate sau la bătrâneţe.

Niciun comentariu: