sâmbătă, 19 ianuarie 2008

Cum arată prima şedinţă de psihoterapie?

Acest blog este din ce în ce mai accesat de cei care doresc să afle mai multe despre atacurile de panică, despre fobii, despre stările depresive, despre sănătate mintală, pe scurt: despre serviciile psihologice.
Căutarea pe Internet este primul pas pe care-l face o persoană ce conştientizează că are o problemă, dar nu ştie nici care este natura acesteia, nici ce-ar putea face pentru a-şi ameliora starea în care se află.
Al doilea pas ar fi contactarea unui specialist. Aici, însă, încep să se exprime rezervele sau să se ridice barierele. Întrebările pe care şi le pune orice individ care ar dori să apeleze la un psiholog ar fi: Cât de confortabil m-aş simţi în prezenţa specialistului? Este acesta cu adevărat calificat? Care ar fi costul unei şedinţe pentru identificarea problemei sau al parcurgerii unui plan terapeutic pentru rezolvarea acesteia? Ce vor spune rudele, colegii sau prietenii când vor auzi că merg la psiholog?
Să presupunem că nevoia este atât de acută încât trecem peste orice sentiment de ruşine sau prejudecată şi ne facem o programare. Urmează, inevitabil, prima şedinţă. Nu am mai făcut niciodată un astfel de pas şi în mod sigur nu ne vom simţi în largul nostru. Nu ştim dacă specialistul va păstra confidenţialitatea. Până la urmă, ne punem sufletul pe tavă şi îi furnizăm informaţii extrem de delicate despre noi şi despre cei cu care convieţuim. Nu ştim dacă psihoterapeutul va fi capabil să interacţioneze corespunzător aşteptărilor noastre, să empatizeze sau să ne facă să ne simţim bine în prezenţa sa, oferindu-ne totodată soluţii viabile.
La al treilea pas suntem deja în cabinet şi, pentru a nu uita de ce ne aflăm acolo, avem în buzunar lista de motive, cauzele ce au produs starea de disconfort, durata acesteia şi simptomele, ce ne-a ajutat să depăşim o situaţie limită sau ce ne-a agravat condiţia. Este bine să ne gândim din timp şi la o persoană sau două (membru al familei sau prieten) care-ar putea participa alături de noi în terapie, dacă este cazul.
Odată încheiată prima şedinţă, începem să analizăm: suntem mulţumiţi sau nu de specialist? Dacă nu, este dreptul nostru şi avem opţiunea de a alege pe altcineva, Colegiul Psihologilor din România furnizând datele tuturor celor avizaţi şi cu drept de liberă practică, pe specializări. Sentimentul final este unul de satisfacţie? Atunci stabilim cu psihologul data următoarei şedinţe, tema acesteia, durata estimată a planului terapeutic şi obiectivele urmărite.

Niciun comentariu: