miercuri, 26 martie 2008

Alcoolul şi problemele pe care le crează

Divizia europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii raportează cele mai mari valori ale consumului de alcool pe cap de locuitor, cifra fiind de două ori mai mare decât media la nivel mondial.
În Europa, consumul de alcool este una dintre cauzele majore de deces şi de dizabilitate, peste 6,3% dintre decesele premature raportate în 2002 (600 000 de persoane) având această cauză. Dintre acestea, mai mult de 63 000 au fost persoane cu vârsta cuprinsă între 15 şi 29 de ani.

Consumul de alcool poate reprezenta un factor determinant atât în evaluarea stării de sănătate, cât şi a bunăstării populaţiei. În orice societate, nivelul problemelor legate de alcool creşte sau scade în funcţie de rata de consum. Se estimează că europenii beau cam 12,1 litri de alcool pur pe an, mai mult decât dublul mediei mondiale (5,8 litri). Mai mult, din consumul total, 20-30% revine femeilor, aceasta fiind cea mai mare rată din lume.

Anunţurile recente conform cărora un consum redus de alcool poate preveni apariţia afecţiunilor cardiace sunt interpretate greşit şi contravin avertizărilor referitoare la efectele negative ale acestuia. Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează, de altfel, că şi atunci când există efecte pozitive, consecinţele nu sunt deloc neglijabile.
De aceea, sub pretextul că alcoolul este un medicament, foarte multe persoane ajung să facă abuz, ajungând într-un final la dependenţă. Pentru recuperarea acestora şi în funcţie de situaţie, se recomanda parcurgerea unui plan psihoterapeutic însoţit de tratament medicamentos.

Mai multe informaţii referitoare la alcool şi efectele sale sunt disponibile aici, aici şi aici.

Niciun comentariu: