Într-un număr special al Review of General Psychology editat de Asociaţia Psihologilor Americani a fost publicat un studiu referitor la jocurile pe calculator şi efectele pe care le au acestea asupra copiilor.
Contrar tuturor avertizărilor de până acum, rezultatele arată că acestea pot avea şi un impact pozitiv asupra utilizatorilor. Există jocuri special concepute care, atunci când sunt combinate cu psihoterapia, pot preveni atacurile de astm, pot reduce durerea sau pot susţine chiar tratamentul pentru diabetici. Totodată, psihologii pot utiliza jocurile PC pentru evaluarea psihologică a copiilor şi adolescenţilor.
Pe de altă parte, însă, jocurile video pot avea şi efecte nedorite, mai ales în cazul copiilor cu probleme de personalitate. "E ca la untul de arahide: este un deliciu pentru majoritatea copiilor, dar există şi un procent mic de alergici, de exemplu dacă cei mici suferă de tulburări psihice sau dacă părinţii reclamă probleme pre-existente de personalitate", afirmă profesorul Christopher J. Ferguson de la Texas A&M International University. El a mai adăugat că noile cercetări au demonstrat că jocurile violente nu au creat o generaţie de adolescenţi-problemă. "Pe măsură că jocurile au devenit tot mai populare, s-a redus şi numărul copiilor din Statele Unite ale Americii şi din Europa cu probleme de ordin comportamental, sunt mai puţin violenţi şi obţin rezultate din ce în ce mai bune la testele standard. Ceea ce demonstraează faptul că cea mai periculoasă este combinaţia dintre trăsăturile de personalitate şi jocurile violente."
Patrick Markey, de la Villanova University din Pennsylvania, a analizat un lot de 118 adolescenţi, descoperind astfel că cei care trec prin stări de anxietate, depresie sau disconfort emoţional, dar şi cei care rămân indiferenţi faţă de starea emoţională a celor din jur, care nu-şi ţin promisiunile sau nu respectă regulile de bază sunt predispuşi să devină ostili la finalul unui joc violent pe calculator.
luni, 14 iunie 2010
Jocurile pe calculator - plusuri şi minusuri
Etichete: dependenţă, instrumente de evaluare, sfaturi utile
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu