sâmbătă, 8 martie 2008

Despre femei, de ziua lor

Chiar dacă speranţa de viaţă la naştere a femeilor este, în marea majoritate a ţărilor, mai mare decât cea a bărbaţilor, există o serie de factori de ordin social şi medical care conduc la o mai slabă calitate a vieţii în cazul femeilor. Accesul inegal la informaţie, la servicii de asistenţă şi de îngrijire medicală primară nu fac decât să sporească riscurile la care sunt supuse femeile.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia asupra faptului că discriminarea pe bază de sex conduce la violenţă fizică şi sexuală împotriva femeilor, la creşterea numărului de boli cu transmitere sexuală, a numărului cazurilor de infecţie cu virusul HIV, de malarie şi de obstrucţie pulmonară cronică. Tot mai multe femei fumează, ceea ce determină creşterea ratei mortalităţii materne fie în timpul sarcinii, fie imediat după naştere.

fotografie preluată de pe site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii


Factorii de risc
  • Rata fumatului în rândul bărbaţilor este de zece ori mai mare decât în cazul femeilor. Totuşi, campaniile agresive derulate de companiile producătoare de tutun au ca ţintă femeile, motiv pentru care tot mai multe tinere din ţările în curs de dezvoltare s-au apucat de fumat. Femeile au probleme mai mari decât bărbaţii atunci când vor să renunţe la ţigară, iar terapiile ce vizează excluderea nicotinei sunt mai puţin eficiente în cazul lor.

  • Din numărul total al adulţilor din Africa sub-Sahariană infectaţi cu virusul HIV, 61% sunt femei. În zona Caraibelor, cifra este de 43% şi, cu toate că procentele sunt mai mici în America Latină, Asia şi Europa de Est, acestea sunt în creştere.

  • Între 15 şi 71% dintre femeile din întreaga lume au fost victimele unui act de violenţă fizică sau sexuală, atacatorul fiind, la un moment dat în viaţă, partenerul lor intim. Abuzurile nu ţin cont de poziţia socială sau economică şi au efecte serioase asupra sănătăţii femeilor.

  • Unele studii arată că una din cinci femei (20%) s-au plâns că au fost abuzate sexual înainte de a fi împlinit vârsta de 15 ani.

  • Chiar dacă vârsta la care se căsătoresc este în creştere, 100 de milioane de fete (estimat) se vor căsători în următorii 10 ani înainte de a fi împlinit 18 ani, ceea ce echivalează cu o treime din numărul adolescentelor din ţările în curs de dezvoltare (mai puţin China). De obicei, tinerele fete nu au minimul de cunoştinţe necesare despre sex şi despre riscurile pe care le prezintă infecţiile cu transmitere sexuală şi HIV/SIDA.

  • Aproximativ 14 milioane de adolescente devin în fiecare an mame.

  • În fiecare zi, 1 600 de femei şi peste 10 000 de nou născuţi mor din cauza unor complicaţii din timpul sarcinii sau de la naştere ce putea fi prevenite

  • Gătitul este, peste tot în lume, sarcina principală a femeilor. Atunci când fac mâncare la foc deschis, ele inhalează un amestec format din sute de substanţe poluante. Fumul produs de foc a fost cauza celor 1,3 milioane de decese produse anual de obstrucţiile pulmonare cronice. Dintre acestea, jumătate au fost în rândul femeilor, faţă de numai 12% în cazul bărbaţilor. În timpul sarcinii, expunerea embrionului la astfel de poluanţi poate conduce la avort spontan sau la naşteri înainte de termen.

  • Femeile prezintă un risc mai mare decât bărbaţii în a-şi pierde vederea. Chiar şi aşa, accesul la asistenţa oftalmologică le este limitat.

Un comentariu:

Anonim spunea...

interesant articol