Munca este o zonă în care se regăsesc cele mai multe influenţe ale factorilor stresori asupra sănătăţii umane şi trebuie privită atât din punctul de vedere al condiţiilor de lucru, care ţin strict de angajator, cât şi al naturii activităţii depuse de angajat. O mână de lucru flexibilă este exact ce trebuie pentru ca economia să fie una competitivă, doar că tocmai această flexibilitate are un efect semnificativ asupra sănătăţii.
Nu mai este un secret faptul că rata mortalităţii este considerabil mai mare în rândul angajaţilor pe durată determinată, faţă de cei care deţin un contract de muncă permanent. Efectele negative asupra sănătăţii mintale sunt asociate, de regulă, cu precaritatea prevederilor din contractul de muncă - de exemplu, angajaţii resimt din plin efectele adverse ale angajamentelor cu caracter temporar sau lipsa oricărui contract legal de muncă asupra stării de sănătate fizice şi psihice.
Condiţiile de lucru afectează şi ele sănătatea şi echitatea. Un mediu de lucru neprietenos poate expune angajaţii la o paletă largă de ameninţări la adresa sănătăţii şi tinde să afecteze, în special, grupurile ocupaţionale cu un statut social scăzut. Stresul la locul de muncă are drept consecinţă directă creşterea cu 50% a riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare (în special atacuri cerebrale sau infarcturi de miocard) . Pe de altă parte, există dovezi tot mai clare că responsabilităţile excesive, controlul scăzut şi inechităţile în recunoaşterea meritelor au devenit factori de risc şi pot produce problemele de sănătate mintală.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a dat publicităţii un raport intitulat "Eliminarea disparităţilor intra-generaţie" în care arată că între persoanele de aceeaşi vârstă, dar din zone diferite ale globului şi mai ales născute în state diferite din punct de vedere economic, există diferenţe inimaginabile. Astfel, o fetiţă născută astăzi are o speranţă de viaţă de 80 de ani dacă s-a născut în Japonia sau în statele nord-europene, dar aceasta scade la 45 de ani dacă ea s-a născut într-o ţară săracă. După acelaşi model, starea de sănătate a populaţiei diferă în funcţie de avantajele sau dezavantajele sociale.
Inechitatea apare tocmai din cauza circumstanţelor în care oamenii cresc, învaţă, locuiesc şi muncesc, în funcţie de vârstă, de sex şi de sistemele de sănătate care trebuie să trateze o suferinţă sau alta. Din păcate, modul în care oamenii se nasc şi mor este definit de forţele politice, sociale şi economice.
Citiţi raportul integral (256 pagini) aici.
marți, 16 septembrie 2008
Munca este sănătoasă. Dar muncitorii...?!
Etichete: stres
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu