joi, 24 iulie 2008

E bine, dar se poate mult mai bine

Conform “Mental Health Atlas 2005” (Organizatia Mondiala a Sanatatii), România cheltuie 3% din bugetul total de sănătate pentru sănătatea mintală. Sursele primare de finanţare sunt, în ordine descrescătoare, asigurările sociale şi buzunarul pacientului sau al familiei.


Acelaşi document atrage atenţia asupra faptului că specialiştii din sistemul primar nu beneficiază de pregătire de specialitate (cursuri de formare continuă). Chiar dacă Ministerul Sănătăţii a elaborat, în 2001, un program de pregătire a medicilor generalişti care tratează depresia şi schizofrenia, acesta nu a fost implementat decât parţial.

Pacienţii care suferă de afecţiuni psihice nu au acces la facilităţi de tratament în comunitate, acestea fiind puse la dispoziţia bolnavilor de către organizaţii neguvernamentale, fundaţii şi aşezăminte religioase. Se remarcă existenţa unor centre de zi de îngrijire, însă numai 10% dintre laboratoarele de sănătate mintală furnizează servicii ambulatorii. Se constată şi disparităţi regionale în ceea ce priveşte accesul la servicii specializate, unele judeţe neavând deloc servicii de tratare ambulatorie, precum şi coordonarea inadecvată a serviciilor de asistenţă. Aceasta în pofida faptului că, în 2003, a fost început un program prin care bătrânilor ce suferă de demenţă şi de afecţiuni psihice li se oferă îngrijire la domiciliu.

Cifrele de mai jos spun destul de multe celor care vor să le interpreteze:
- numărul de paturi de psihiatrie la 10 000 persoane 7.6
- nr de paturi în spitalele de psihiatrie la 10 000 persoane 5.5
- numărul de psihiatri la 100 000 persoane 4.1
- numărul de neurochirurgi la 100 000 persoane 1
- numărul de asistente (psihiatrie) la 100 000 persoane 8.9
- numărul de neurologi la 100 000 persoane 3
- numărul de psihologi la 100 000 persoane 4.5

Distribuţia teritorială a serviciilor este inegală. Aproximativ 7% dintre paturi se află în spitalele generale, 3,5% în incinte păzite şi doar 1% sunt alocate celor care urmează un tratament de dezintoxicare (consumatori de droguri). Din total, există paturi care sunt destinate exclusiv copiilor sau bătrânilor. Nu există niciun spital privat de psihiatrie.

Niciun comentariu: